2010. november 26., péntek

Bölcsi + Mindenféle

Hétfő 2,5 órát volt csütörtökön fél napot. Hát a hétfő nem alakult a legjobbann elég szomorkás volt nehezen nyugodott meg. Csütörtök már sokkal jobbra sikeredett. Hát mikor bevittem sirt (mint mindig)de azért megnyugodott játszott is elég sokat nem csak búslakodott :) viszont enni még mindig nem akar vagyis nem fogadja el! Mindig készülök valami kis ennivalóval mikor megyek érte mert nagyon éhes már öltözésnél! De reméljük ez is megváltozik majd! Most úgy érzem elértünk egy kis javulást !!!! A jövő hét meg rem jobb lesz :)
Este pancsinál énekelgette a dalocskákat amiket a bölcsibe aznap tanulgattak! Ez is csak megnyugtatott hogy valóban jobb napja volt! Erről rakok is fel egy videót!
Van két rövid youTube-os videó is közte sajna telefonnal vettem fel mert nem tudtam letölteni. :)





Ma délben elkezdett esni a HÓ!!!!!!! Estig csak esett és esett...... meg is maradt. Hát nem gondoltam hogy itt Walesben előbb fog leesni az első hó mint otthon :D
Voltunk is hógolyózni. Nagyon tetszett Aliznak. Megigértem neki reggel felkelés után ismét lemegyünk!




Megkaptam a képeket Zoltántól  ime pár kép:




2010. november 25., csütörtök

Vendégek

Hétfőn látogatóink voltak Zoltán, Mifu. Nagyon vártuk őket Aliz is mondogatta jön Oltán, Mifu!!! Annak ellenére hogy igazán nem tudta kiket is vár ennyire :)
Hamar megbarátkozott velük főleg mikor megkapta a "Vau Kutyust" (ami egyébként rénszarvas)
cserébe kaptak Aliztól jó sok kávét :) nehogy álmosak legyenek. Fürdésnél én már nem is voltam jó Mifunak kellett bejönnie játszani.
Mikor megcsináltuk az ágyat ott kinn akart aludni, de hát mondtam neki nem lehet mert akkor csak te aludnál éjjel ők nem mert nem férnének el :) bár szegények igy sem aludtak sokat hideg volt nekik vastag takaróm nem volt:( Bocsi mégegyszer! Mi már megszoktuk a lakást de ők még nem!
Másnap reggel Aliz egy picit megszeppent mikor meglátta, hogy nem csak Anya van de aztán hamar felengedett. Két fiú között ülve reggelizett ő is virslit! Sőt a pelust Mifu cserélhette :)
Gyors öltözés (időnk nem sok volt) és lementünk a folyóhoz nagyon szép időt fogtunk ki!!!! Nekem hazakellett menni Alizal mert jött a hölgy játszani a kiscsajszival kb 1 órát volt majd ettünk és ismét útra keltünk.
Átszeltük a nagy dombot aminek a tetejére érve Aliz már aludt, de az idő olyan kevés volt hogy onnantól kezdve sietni kellett hogy elérjék a vonatot :(
Hamar elment ez az egy nap de nagyon örültünk, hogy itt voltak!!!!! Legközelebb talán lesz több időnk!
Képeket még nem tudok felrakni de ha Zoltántól megkapom akkor bepótolom :)


Egy újabb aranyos mondat Aliztól! Nem találta az egyik játékát: -Nyugi, nyugi Alizka meglesz!!!!!!!!
Apa mielőtt indult volna dolgozni Aliz odament: - Nem mész!!! Maradsz!


A tegnapi sétánkról Alizal viszont teszek fel pár képet:




2010. november 21., vasárnap

Nem

Mostanság amikor itthon van Apa előfordul, hogy elhangzik egy mondat aminek Apa annyira nem örül :)
Igy hangzik: -Apa kakiltam cseréld ki!!! :D  Ilyen esetekben én nem cserélhetem a pelust!!!

A héten ellenkezni nagyon szeret. Mindenre NEM, nem akarom, nem akarod  a válasz. Igy az öltözés, pelenkázás akár 20-30 percig is eltart. Ha sietünk na akkor Aliz bemutat egy kis hisztit de azért a végén elfogadja hogy menni kell. Egyre több benne az akarat mindent pakolni akar mindent elérni igy egyre többször hallja hogy nem lehet mert.... ilyenkor olyan kis keservesen tud sirni majdnem teljesen hiteles :)  Mást nem tudunk csak türelmesek maradunk elmondunk neki mindent és várjuk hogy túl legyünk ezen a korszakon is. Akármennyire is nem tetszik neki meg kell tanulnia hogy nem lehet mindent!!!

Egy peluscsere amit nem akar :)



Sétálunk

2010. november 19., péntek

Betegség

A héten kaptunk belőle mind a hárman :(  Apa kezdte a sort gyomor virussal másnap én ugyan ez harmadik nap Aliz náthával! Ma már jobban vagyunk mindannyian, és talán már azt mondhatom hogy Aliz a gyomor virust nem kapta el. Apa még nem 100%-os de azért sokkal jobban van én egy napig voltam oda, Aliznak nem volt láza, egy picit köhög meg az orrát kell szivni. De szerencsére szépen tisztul neki nincs lerakódva igy gondolom hamar túl lesz már rajta.

MÁS
Apa szétszerelte a kis asztalt Aliz egyből kisajátitotta az egyik lábát el sem engedte igy jött velünk sétára is, na meg csatlakozott egy kis műanyag tálka is! Mire hazaértünk min 20 kávét és vizet ittunk meg, kevert jó sok csokit, és falevél főzeléket :)

A kérem, köszönöm szavakat eddig nem igazán használta hiába mondtuk neki. Talán most eljött a fordulópont már párszor használta. Pl itta a vizét a babakocsiba majd hátranyútja és mondja: -KÖSZÖNÖM!!! Nagyon szépen tudja mondani csak még ritkán :) de nem baj ami késik az nem múlik!  Másik: -Anya! Kéjek pejecet!

Mai képek


A már emlitett asztalláb tálkával :)


Ehhez a keritéshez érve mindig mondja: -Anya csiiizzz!!!  Legalább 15 képet csináltam róla mire úgy gondolta, hogy mehetünk tovább :)

2010. november 16., kedd

Hétfő

Tegnap ismét bölcsi nap volt!
Hát kb 5-6 napja extra Anyás igy tartottunk egy picit a hétfőtől. Reggel menni akart, de odaérkezésnél tudta mi lesz igy egyből bújt hozzám. Nagy nehezen bement, de nem dijazta az eljövetelünket nagyon sirt. Nemsokra rá beszélt velük Feri telefonon mondták már megnyugodott teljesen. Aztán kettőkor jött a telefon menjünk érte mert nem sirt csak nagyon szomorú :( napközben egyszer kétszer volt vidámabb de hamar újra magába zárkozott :(
Nagy volt az öröm mikor meglátott egyből nevetgélt mindenkivel. Hazafele megkaptam. Előszőr elsorolta mit is csinált: Firkáltunk, épitőztünk, énekeltünk, nem aludtam....majd ezt mondta: -Anya sokat voltam bölcsibe  :(  szegénykém!
Most arra jutottunk Ferivel hogy amig nem szokja meg addig heti két félnapot fog menni, hétfő, csütörtök majd a hétfő ismét egész nap lesz!
Úgy egyébként szeret menni mert mindig emlegeti mi jókat csináltak meg hogy menjünk már, de ami miatt nem érzi még jól magát hogy én nem maradok vele! De majd ez is megváltozik csak idő kell hozzá!!!
A héten még megyünk két napot pluszba de az csak egy egy óra lesz!

MÁS:
Egyre több hát nem is tudom hogy minek nevezzem talán szerepjátéknak???? (nem igazán,de most ez marad)  van a mindennapokban.
Többször csinált nekem kávét, teát amit persze jó izüen megittam. Kevert már nekünk sütit amiből egy kanál Anyának egy Apának majd három Aliznak ment :) el is mosogat mikróba melegit :) Persze az ő kis konyhapultján!
Ma látta ahogy összeszerelem a játékát utána kb 1 órát ő is csavarozta mindig leszedte a "csavarokat" "elemeket" a szekrényről és szerelt csavarozott  na meg kommentálta a dolgokat:)

Számon is vagyok kérve :D
Ma pakolok a szobába bejön kérdi: -Mit csinálsz? Mondom neki pakolok válasza -Alizka is :) jött segiteni, de persze szétpakolni nem össze!

2010. november 14., vasárnap

Névnap 2

Ma van Aliz Névnapja!
Köszönöm mindenkinek mégegyszer aki gondolt ránk :) Aliz nevében is Puszi nekik!!!!




Mai legédesebb mondata, akkor volt mikor nem rá koncentráltam ezért ő felháborodva ezt mondta:
-Anya figyelj rám!!!!!!

2010. november 13., szombat

Egy kis kiegészités...

... az előző bejegyzéshez.
Egy videó amit leginkább az első 20 mp miatt rakok fel, de nem vágtam le a többi részét mert nagyon aranyos ahogy mondja.
Nem tudom honnan is jött az neki amit mond a videón mert a mesében nem csinál ilyet a madár és mi sem mondtuk neki.  :)








Aki esetleg nem érti:  -Megcsipi Anyát megcsipi jaaaaaj megcsipi Anyát!!!!!

Hát nem aranyos!!!! Mi nagyon jót nevettünk rajta! És egyre több ilyen vicces mondatai vannak!

Ez a hét

Hát ez a hét nem volt igazán mozgalmas szinte végig esett az eső, fújt a szél és még hideg is volt. Igy túl sokat nem tudtunk lemenni, de az a kevés idő alatt is szinte mindig megáztunk (Alizt védte az esőkabát) A mai nap volt a kivétel végre sütött a nap. El is voltunk egy hosszabb sétán.
 A héten Alizal sokszor elég nehéz volt birni mert már elege volt a bezártságból menni és menni akart :(  de azért valamit mindig találtunk ami lekötötte.

Beszéd:
A mondokák dalocskák is egyre jobban mennek. Pl Csiga biga, Török basa, Hinta palinta, Gyite paci végig tudja.
Új szavakat nem irok mert nem is igazán tudom követni mindent megjegyez amit hall. Viszont már nagyon szépen ragoz és egyre jobban sikerül összeraknia a mondatokat.
Ma pl összepakoltam a konyhaszekrénybe utána Aliz odamegy leül elé benéz majd rám és mondja:  -Látom összepakoltunk a szekjénybe!   :)
Pisi- kaki miatt is egyre többször  szól. Pisire általában -Anya bepisiltem! és tépi a pelust. Kakira meg -Anya kaki van! És ugyan úgy rángatja a pelust. De persze van mikor "eltitkolja" kérdem mert érzem, hogy büdi a válasz viszont ennyi: -Pisi van kaki nincsen :)
Pár kép a mai napról:

Végre süt a nap!!!




Dórázunk :)


Egy kis pihi Apával

Jókedv

2010. november 11., csütörtök

ABC dalocska

Van egy pár mesekönyve Aliznak. Magyar és Angol is. Szereti ha olvasunk neki de ő is szeret "olvasgatni"
Egyik Dórás könyvében van ABC mindig angolul szoktuk elénekelni most már kezdi megtanulni ő is :)
Számomra még mindig olyan hihetetlen mennyire képes párhuzamosan tanulni a két nyelvet. Most nagyon ragad rá mind a kettő :) (jobban mint rám :D )

2010. november 8., hétfő

Első nap

Ismét egy bölcsis bejegyzés :)
Reggel bevittem 8 órára. Hát nem volt a legjobb kedve mert tudta délutánig marad (mást nem tudtam neki mondani csak ezt: mire pancsizni kell elmegyünk érted. Ugyanis időt hiába mondok neki nem érti ezt viszont igen), na meg elég fáradtan kelt.
De ennek ellenére bement egyből játszani utána egy picit nyafizott, hogy menjek be, de hamar elfelejtette igy eljöttem.
4-re mentünk Apával. Hát szegényem a dada ölébe ült és nagyon oda volt akkor éppen :(  mikor észre vett el is sirta magát. De még igy pityeregve is mikor kijöttünk mondta a gyerekeknek : bye-bye. Eljövetel után nagyon hamar jókedvre derült :)
Mondták, hogy igazán nem volt vele gond szerencsére. Voltak búsabb percei mikor egy picit elsirta magát, de utána mindig ment játszani. Alvás előtt elvoltak sétálni. Reggelit nem evett (reggelizett otthon) viszont ebédet sem sokat. viszont aludt másfél órát.
Összességében szerintem nagyon jól sikerült ez a nap hisz össze-vissza  kb 4 óra beszoktató volt (ami valljuk be nem sok)  Igy ma volt az első ebéd és ottalvás is.
Nem várhatom el tőle hogy első nap végig jókedve legyen viszont nagyon büszke vagyok rá mert nem hivtak fel, hogy menjek érte mert nem birnak vele :)
Reméljük a következő hétfőn mégjobban fogja magát érezni!!!

Hazaérkezésünk után csak beszélt-beszélt jó hangosan és sokszor elmondva egy szót. Szerintem nagy baja volt ma az is hogy mondta a magáét és nem értették :S
Szeretek vele mindent megbeszélni (persze úgy hogy ő is értse) de ezt a mai napot holnapig nem akartam emlegetni neki, de ő elkezdte mondani mi is volt.
Sétáltunk, homokoztam,  sirtam, ebédeltem....  a megszokott kérdésre hogy milyen is volt ma: egy kis elszomorodás volt a válasz :(  De mondtam neki legközelebb sokkal jobb lesz.

Tanult ma újat is :)
Ment a mese amiben egyszer csak elhangzott, hogy ONE Aliz : two, three, four, five  nem teljesen tisztán de nem is ez a lényege!
A másik: rajzolgat egyszer csak mondja PEN  nem értettem hisz nem gondoltam, hogy angolul beszél hozzám. Erre odanyomta kezembe a tollat :) mire leesett mit is mondott.
Azt hiszem nagy bajban leszek ha elkezd nekem angolul is beszélni :)


És a végére egy pancsis kép:

2010. november 7., vasárnap

Névnap

Ami egy hét múlva lesz, de mivel hozzánk nincsen túl közel bolt igy tegnapi vásárlásnál  megvettük Aliznak az ajándékot. És mint a legtöbb anya én sem birtam jövő hét végéig várni, hogy megkapja. De legyen mentségemre, hogy nem is tudtuk volna elrakni úgy, hogy ne találja meg, na meg ő is ott volt velünk :)
Előszőr csak nézegette a dobozt hogy mi is lehet benne, de aztán hamar mondta hogy "kibontsuk"
Előszőr a kis konyhai pultnak örült jobban. Elmosogatott majd hozta a kis edényt, kanalat és kért bele almát :) majd újra elmosogatott :) a hűtőből is kaptam ezt azt :)
Majd felfedezte, hogy kapott egy vonat és buszos épitőkockát igy jöhetett az épités:) (van hozzá matrica számokkal meg betükkel, de azt csak akkor tudjuk ráragasztani ha alszik)

Még bontatlan ajándékok:


Egy kis mosogatás:



Épitőkocka:


Még puszit is adott neki:)


MÁS:
Pár napja irtam a számolásról most már 11-ig megy neki :)

Egy mondat amin jót nevettem, de nagyon ügyi volt, hogy szólt :
- Anya! Megindult a kaki!!!! :)
És tényleg kellett kakilnia!

2010. november 5., péntek

Két nap

Ami a bölcsi beszoktatásra vonatkozik. Első nap Apa vitte én nem voltam itthon. Elmondása alapján irom most le mi is volt.
Nem tudtam hogy már aznap ott kell hagyni igy én otthon azt mondtam neki Apával meg a többi gyerekkel fog játszani és nem lesz egyedül.
Kb 10 percig volt bent vele Feri aztán eljött szólt Aliznak ( mindig elmondjuk neki mi lesz nem vagyok a "szökés" hive csak  akkor ha már más lehetőség nincs), de annyira belemerült a játékba, hogy igazán fel sem fogta.
40 perc múlva ment vissza érte. Dicsérték, nagyon nem volt vele gond sőt mindent leutánzott, ha valami újat mutattak neki másodszorra már egyedül ment neki. Csak az utolsó 5 percben volt egy kis nyafi.
Ami talán annak is betudható, hogy ha keres választ nem kap rá vagyis igen csak nem érti még. Irtak le pár magyar szót, hogy tudjanak vele kommunikálni, de mondtuk, hogy csak akkor használják ha nem birnak vele egyébként angolul beszéljenek hozzá mert úgy is hamar megtanulja majd. Még ha most nagyon nehéz is neki.
Mikor hazaértem azért észre vettem rajta, hogy megviselte. Kérdeztem tőle milyen volt a bölcsibe? (ilyen jellegű kérdésnél ha tetszett neki akkor a válasz : jó volt! ) de persze most nem az volt hanem elkomolyodott és szorosan hozzámbújt. Kérdeztem hiányzott Apa, Anya? Válasz: APA!!! 3-szor elmondta :(
Az én meglátásom az, nem számitott arra, hogy ott fog egyedül maradni mert én nem azt mondtam és igy nagyon lelkén érintette.
Mikor már egy kicsit feldolgozta ezt az egészet akkor elmondtam neki, megyünk holnap is de Apa meg Anya megint elmegy,  viszont legkésőbb ebédre ott leszünk érted. Addig játszál, barátkozz....meglátod milyen jó lesz stb.....
Reggel útra is keltünk nem is volt gond nagyon örült mikor beértünk ment is játszani egy picit vitt engem is, de hamar elengedte a kezem. Majd mikor odafigyelt mondtam neki elmegyünk ebédre jövünk érezze jól magát (kapott egy puszit és mentünk).
Másfél órát volt ott. Ismét nem volt rá panasz de azért voltak búsabb percei meg nagyon álmos lett. Mikor odaértünk benéztünk mesélt a dada Aliznak cumi a szájába, és majdnem ülve elaludt :)
Nagyon örült nekünk, de még ment volna vissza is :)
Hazaérve megkérdeztem ismét: Milyen volt a bölcsibe? válasz: JÓ VOLT!!!!!

Viszont ezzel a két nappal le is zárult a hivatalos beszoktatás. Hétfőn már elvileg ha birja ott fog ebédelni + aludni
Hát erre egyenlőre nem tudok mit irni, hogy birni fogja e. Igazán nem sokat voltunk, de ennek ellenére lehet nem lesz gond :)

Most úgy néz ki majdnem minden napra lesz program Aliznak :)
hétfő böli,  keddenként egy hölgy fog kijárni hozzánk játszani meg fejleszteni Alizt mind nyelvileg mind ügyességileg, szerda pihi, csütörtök fél nap böli ha majd lesz hely, péntek  baba-mama foglalkozás.

Nagyon szeretném ha ezt mindent sikerülne is összehozni. Majd leirom a fejleményeket!

2010. november 3., szerda

Evés

Az elmúlt időszakban ebben is nagyot léptünk előre.
Most már egyedül eszik mindent. Lehet tészta, főzelék, szendvics, gyümi, joghurt :)
Persze sokszor megy a földre ruhát is cserélünk ebéd után (ha főzelék van) , de nem is ez a lényeg hanem, hogy ügyesen megtanulta használni a kanalat villát.
Igy most már a bölcsibe csak tökéletesitenie kell nem pedig megtanulni :)

2010. november 2., kedd

Bölcsi

Jövő héten megkezdjük a bölit. Nem egész héten hanem hetente egyszer meg ha van még hely akkor csütörtökön egy fél napot. Ma voltunk egy órát minden infót beszedtek Alizról Apától. Mi addig jól eljátszadoztunk :)
Egy kislány nagyon megkedvelt engem végig jött hogy vegyem fel  meg játszak vele :)
Csüt. péntek lesz a beszoktató. Apa lesz csak Alizal csütörtökön, de nem aggódom, hogy ez gondot jelentene nekik. Hisz jól megvannak ketten is :)
Odaérkezésünk után egyből megjegyezték milyen magas is Aliz :)
Van egy kislány kb egy koruak Alizal. Hát ma már 3 ugyan azt akarták és ráadásul az a kislány jó erőszakos ha kell neki valami igy úgy gondolom lesznek majd játékért harcok közöttük. Bár annak ellenére hogy nagyon akaratos Aliz általában mindig enged és akkor veszi el ha lerakják igy lehet kevesebbszer lesz összetűzés.
De ami leginkább foglalkoztat az, hogy mennyire is fogják az első időkben megérteni egymást a dadával ugyan is még nem beszél angolul. Tudom hogy hamar megtanulja, de először akkor sem fogja érteni amit mondanak.
Na de hamar ki fog derülni  :)

SZÁMOLÁS:
Egyedül megy neki  7-ig   úgy is ha pakolja pl. az épitőkockák vagy lapátolja a vizet. tehát nem csak úgy mondogatja!

About Me

Fotóm
Anett
„ …meg kell tanulunk, hogy a nevelés fő célja a gyermek kiszabadítása a gyerekszobából. A nevelés nem lehet más, mint az út, amely a gyerekszobából ki-és – bármily fájdalmas legyen is ez a mi számunkra – a szülőktől elvezet. Csak azok a szülők, akik ezt az utat – amely a gyermek számára talán még nehezebb – lehetőleg megkönnyítik, remélhetik, hogy ha gyermekeik felnőnek, ismét találkoznak velük, persze nem mint engedelmes alattvalókkal, hanem mint egyenrangú barátokkal.” (Bálint Alice: A gyermekszoba pszichológiája)
Teljes profil megtekintése